Tillverkare
 
Kundvagn
0 produkter
 

Om ryggen och ryggont

På Texon Medical har vi ett noga utvalt sortiment av ryggbälten.

Stödband för övre rygg med skenor
Stödband för övre rygg med skenor
ELAST0108
339.00kr   
4 av 5 Stjärnor!
Ryggkorsett med mjuka skenor
Ryggkorsett med mjuka skenor
ELAST9901Comfort
259.00kr   
5 av 5 Stjärnor!
Ryggkorsett med skenor för fixering
Ryggkorsett med skenor för fixering
ELAST0012-01
249.00kr   
5 av 5 Stjärnor!
Ryggbälte med tygplatta och insydda skenor
Ryggbälte med tygplatta och insydda skenor 
ELAST0109
349.00kr   
3 av 5 Stjärnor!

Ett ryggbälte kan vara ett bra alternativ för dig som har ryggont. De kan användas både i förebyggande syfte och för rehab. Ett ryggbälte är inte tänkt att användas under lång tid utan för att hjälpa kroppen att så snabbt som möjligt komma tillbaka till sin vardagsrutin. Läs mer om ryggbälten här.

 

Ryggradens uppbyggnad

Ryggen består av 24 kotor (förutom korskotor och svanskotor). Man brukar dela upp ryggen i 3 delar: halskotor (7 st), bröstkotor (12 st), ländkotor (5 st) Det finns en hålighet i varje kota och igenom den håligheten går ryggmärgen. Ryggmärgen går från hjärnan igenom hela ryggen. Dess viktigaste funktion är att skicka nervimpulser mellan hjärnan och kroppens organ.

ryggraden-ryggontMellan ryggkotorna går nerver ut. Mellankotskivorna som också kallas diskar ligger som namnet säger mellan kotorna. Diskarna har först ett lager av brosk och inuti finns en mjuk kärna. Deras huvudsakliga uppgift är att ge ryggen rörlighet och stötdämpning. För att göra ryggen rörlig och samtidigt stabil finns det lager av muskler, de största längst ut och de mindre närmast ryggraden. Närstmast ryggkotorna löper leder längs bägge sidorna och mellan kotorna finns bindväv. Dessa hjälper också till med stabiliteten och rörligheten i ryggen.

Olika typer av ryggbesvär

Nästa alla drabbas någongång av ryggbesvär. Oftast får man smärta i nedre delen av ryggen. I vanliga fall går den smärtan över av sig själv. Ryggont är för det mesta ofarlig om du inte har någon av dessa symptom: http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ont-i-ryggen/?ar=True#section-1 i de flesta andra fall är ryggont ofarligt men har stor inverkan på vardagen för den som drabbas. Det finns flera olika typer av ryggbesvär exempelvis:

  • Ryggskott
  • Lumbago
  • Ischias
  • Diskbråck

Fysisk aktivitet hjälper mot ryggvärk

I de flesta fall är det att föredra att så fort som möjligt återgå till sina normala rutiner om inte symptomen blir värre. Sängliggande är inte att rekommendera och kan i vissa fall förlänga ryggbesvären. När du har ont kan det vara svårt att komma igång med att röra på sig. Då kan ett ryggbälte vara ett bra alternativ för att minska smärtan. Du kan också få råd och behandling av medicins expertis exempelvis sjukgymnast eller kiropraktor.

Lumbago

Ryggsmärta som bara känns i nedre delen av ryggen - ländryggen - brukar kallas lumbago. Man brukar dela in ländryggsmärta i två grupper:

  • Lumbago - ryggont utan bensmärta
  • Ischias - ryggont med bensmärta