Tillverkare
 
Kundvagn
0 produkter
 

Ryggproblem

 

uppdaterad 2012-05-07

Ryggproblem är ett av våra vanligaste hälsoproblem i Sverige. Studier visar att 80 % av alla svenskar har någon gång haft problem med sin rygg. Ryggproblem brukar uppstå i två sektioner av ryggen; dels i ländryggen som är nedre delen av ryggen och kan ge olika typer av värk, dels i bröstryggen som oftast ger värk mellan skulderbladen.

Behandling
- Ortoser: tex ryggkorsetter, ryggbälten stödjer och avlastar se länk http://texonmedical.com/ryggbälte Dessa gör att kroppen slappnar av och man kan forsätta sitt vardagsliv.
- Motion: Lättare motion som tex promenader påskyndar kroppens tillfrisknande
- Läkemedel: Smärtstillande medel kan göra att det blir lättare att röra på sig. Antiinflammatoriska medel kan också hjälpa om värken beror på en inflammation.

Våra vanligaste ryggproblem
I ryggen finns 7 halskotor, 12 bröstkotor och 5 ländkotor och mellanliggande diskar samt en mängd ligament som har en stödjande funktion. Det vanligaste ryggproblemen får man i området av dessa 24 kotor. Antingen har själva kotan fått en skada eller så kan smärtan orsakas av musklerna, nerverna, ligamenten eller diskarna.

1 Ryggskott
Lumbago, även kallat ryggskott, kan uppkomma plötsligt med en intensiv smärta som oftast beror på att ryggen har blivit utsatt för ett tungt lyft eller vridning. Därefter kan en låsning i ryggen uppstå när kroppens muskler försöker dra sig samman för att skydda sig mot smärtan. Låsningen gör att det ont när kroppen sedan försöker återgå till ett normalläge.

2 Diskbråck
Diskbråck uppstår när en av diskarna som finns mellan ryggkotorna skadas. Det är vanligast att diskbråck uppkommer i ländryggen. Oftast blir besvären bättre efter några veckor. Man skall undvika att vila utan försöka att i möjligaste mån hålla sig i rörelse. I några fall kan man bli tvungen att operera ( men det är bara 20% av diskbråcken som behöver opereras)

3 Ischias
Ischias brukar man kalla den smärta som uppstår efter en tids ryggproblem. Smärtan ”strålar” ner i benet och är oftast av en kombination av tryck och inflammation av ischiasnerven.